| Zawód | Praktyka zawodowa | Tutaj nauczysz się: |
| technik handlowiec | placówki handlowe, hurtowe i detaliczne | - organizacji, zarządzania i prowadzenia działalności handlowej, - prowadzenia działań reklamowych i marketingowych |
| technik żywienia i usług gastronomicznych | placówki gastronomiczne, restauracje, bary, stołówki | - sporządzania potraw i napojów- organizacji żywienia i usług gastronomicznych,- profesjonalnej obsługi konsumenta, * możliwość podniesienia kwalifikacji na kursach, np. kelnerskim, "kuchnie świata", baristy, itp. |
| technik technologii żywności | zakłady produkujące żywność np. zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego, mleczarnie, zakłady mięsne | - produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, - organizacji i nadzorowania produkcji. |
| technik spedytor | zakłady transportu samochodowego, lotniczego, wodnego, firmy kurierskie | - organizacji i nadzorowania transportu, - obsługi klientów i kontrahentów. |
| technik geodeta | zakłady usług geodezyjnych | - obsługi geodezyjnej inwestycji budowlanych,- wykonywania pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowania wyników. |
| technik agrobiznesu | przedsiębiorstwa produkcyjne, handlowe i usługowe w sferze agrobiznesu | - prowadzenia produkcji rolniczej,- organizacji i prowadzenia przedsiębiorstwa w agrobiznesie. |
| technik reklamy | agencje i studia reklamowe, działy marketingu i reklamy, drukarnie | - organizacji i prowadzenia kampanii reklamowej,- sprzedaży produktów i usług reklamowych. |
| technik księgarstwa | księgarnie, biblioteki | - prowadzenie działalności informacyjno - bibliograficznej,- prowadzenia sprzedaży. |